USB beveiligingssleutel instellen

Het gebruik van een USB beveiligingssleutel als tweede factor bij het inloggen in VerzuimSignaal biedt bepaalde voordelen ten opzichte van andere tweefactorauthenticatie-methodes. Zo hoeft u als gebruiker van VerzuimSignaal tijdens het inloggen niet te wachten op de eenmalige authenticatiecode (die anders per SMS of App verstrekt wordt). Uw USB sleutel hoeft alleen maar in uw computer aanwezig te zijn om met een druk op de knop als tweede factor in te loggen in VerzuimSignaal.

VerzuimSignaal ondersteunt USB beveiligingssleutels van het securityprotocol Fido U2F. Let er bij aanschaf van de USB sleutel op dat deze voldoet aan dit beveiligingsprotocol.

Let op: de USB beveiligingssleutel is op dit moment standaard alleen te gebruiken met de internetbrowser Google Chrome. In Firefox en Safari kan het ook gebruikt worden, maar alleen met een plug-in. Microsoft Edge zal hier in de toekomst ook mee om kunnen gaan, maar op dit moment nog niet.

Minimale versies van browsers voor de token:
Google Chrome versie 64
Safari versie 10 met een plug-in.
Firefox versie 57. Let op: de USB token wordt op de normale manier nog niet ondersteund door Firefox. Door middel van plug-ins is het wel mogelijk. De stappen hiervoor + een screenshot kunt u vinden op https://www.yubico.com/2017/11/how-to-navigate-fido-u2f-in-firefox-quantum/

In dit artikel leggen we uit hoe u de USB sleutel aan uw VerzuimSignaal account koppelt en hoe u deze gebruikt bij het inloggen in VerzuimSignaal.

1. Het koppelen van de USB sleutel aan uw VerzuimSignaal account.

1.1. Log in met uw VerzuimSignaal account.

U komt terecht in de wizard voor het registreren van uw tweefactorauthenticatie.

1.2. Klik op START om door te gaan in de wizard. De voor u beschikbare tweefactorauthenticatie-methodes worden getoond.

1.3. Kies voor USB Beveiligingssleutel

Let op: Ziet u USB beveiligingssleutel niet in de lijst met tweefactorauthenticatie-methodes staan, dan heeft uw applicatiebeheerder deze niet beschikbaar gesteld. U kunt hiervoor contact opnemen met uw applicatiebeheerder of dienstverlener.

1.4. In het pop-up venster krijgt u uitleg over de USB beveligingssleutel. Klik op INSTELLEN om door te gaan naar de volgende stap.

1.5. Zoals de begeleidende tekst aangeeft kunt u nu uw USB beveiligingssleutel in de USB-poort van uw computer plaatsen.

VerzuimSignaal controleert de aanwezigheid van de USB sleutel. Als u een USB beveiliggingssleutel met een lampje heeft, dan begint het lampje te knipperen. Druk op de knop op de USB beveiligingssleutel om de USB beveiligingssleutel aan uw account te koppelen.

1.6. Klik op AFSLUITEN om het proces af te ronden.

U komt terug in de Wizard.

1.7. Klik op VOLGENDE om naar de laatste stap in de Wizard te gaan.

In de laatste stap wordt uw persoonlijke herstelcode gegenereerd. Deze code is bedoeld om uw account te herstellen indien u geen toegang meer heeft tot uw gekozen tweefactorauthenticatie-metohde. Bijvoorbeeld bij verlies van uw telefoon of USB sleutel. Met de herstelcode kunt u uw tweefactorauthenticatie opnieuw instellen. Meer hierover kunt u lezen op: Informatie over herstelcode en Tweefactorauthenticatie methode opnieuw instellen met herstelcode.

1.8. Bewaar uw persoonlijke herstelcode op een veilige plaats. Bevestig dit door ''Mijn herstelcode is veilig opgeborgen'' aan te vinken en op AFRONDEN te klikken.

Het registratie proces is voltooid. U wordt doorgeleid naar de applicatie.

2. Het inloggen met uw USB beveiligingssleutel als tweede factor.

Als u een USB beveiligingssleutel als tweefactorauthenticatie heeft geregistreerd kunt u op de volgende manier inloggen in VerzuimSignaal.

2.1. Ga naar VerzuimSignaal en log in met uw gebruikersnaam en wachtwoord.

2.2. Volg de instructie op het scherm: Plaats uw USB beveiligingssleutel in de USB poort van uw computer. Het lampje op de sleutel begint te knipperen.
Als uw USB beveiligingssleutel een knop heeft, kunt u op de knop drukken, anders drukt u in het scherm op INLOGGEN.

U wordt automatisch doorgeleid naar de applicatie.

Tip: Zolang de USB beveiligingssleutel in uw computer aanwezig is, hoeft u bij het inloggen alleen maar op de knop van de USB sleutel te drukken, of op inloggen wanneer uw USB sleutel geen knop heeft. Dit versnelt het inlogproces aanzienlijk ten opzichte van andere tweefactorauthenticatie-methodes

usb fido u2f sleutel beveiligingssleutel beveiliging twee factor authenticatie tweefactorauthenticatie multi meer meerfactorauthenticatie multifactorauthenticatie Token