Huidige status: OK Er zijn op dit moment geen bekende storingen.

Uitfasering oude browsers per 1-1-2021

Een oude browser, wat nu?

Hieronder vind je een lijst met alternatieve browsers die je kunt gebruiken en waarmee VerzuimSignaal 100% compatibel is en blijft in 2021 als de betreffende versie minder dan twee jaar oud is. Klik op een van de linkjes om direct de meest recente versie te downloaden:

Google Chrome
Microsoft Edge
Safari
Firefox
Opera

Installeer een van deze browsers op je eigen pc. Vanuit die browser kun je dan gewoon weer werken met VerzuimSignaal, zoals je gewend bent. Wanneer je de browser niet mag updaten óf je mag geen andere browser installeren, kan het zijn dat je mogelijk niet voldoende rechten hebt op je pc. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer de beheerdersrechten centraal binnen de organisatie worden beheerd. In dat geval dien je contact op te nemen met de applicatiebeheerder of ICT-afdeling van jouw eigen organisatie.

Aanleiding

Als VerzuimSignaal willen wij graag altijd onze software zo toekomstbestendig mogelijk maken. Daarnaast willen wij te allen tijde onze ontwikkelaars zoveel mogelijk efficiënt inzetten voor veelbelovende nieuwe ontwikkelingen. Een ding dat altijd veel vergt van onze ontwikkelaars is het ondersteunen van verschillende browsers en bijbehorende browserversies. Elke ontwikkeling die wij namelijk doen, van groot tot klein, van complex tot eenvoudig moeten wij voor elke browser weer opnieuw en in zijn geheel (keten)testen en waar nodig voorzien van kleine browser specifieke aanpassingen.

Om deze reden is besloten dat VerzuimSignaal vanaf 1 januari 2021 niet meer zal werken met een aantal browsers van twee jaar of ouder. Concreet houdt dit in dat vanuit deze browsers vanaf 1 januari 2021 niet meer ingelogd kan worden in VerzuimSignaal. Vanaf die datum dient gebruik gemaakt te worden van een andere compatible browser. Een overzicht van welke browsers vanaf 1 januari 2021 niet meer ondersteund worden, staat onderaan dit document.

Waar over het algemeen bestaande browsers periodiek worden geüpdatet door de IT-beheerder of door jou als gebruiker zelf, vormt het uitfaseren van Internet Explorer 11 mogelijk het belangrijkste aandachtspunt. Internet Explorer 11 is immers de laatste versie van deze browser en daaropvolgend vervangen door een geheel nieuwe browser (Edge). Toch zien wij in het dagelijks gebruik nog een redelijk aantal gebruikers inloggen via Internet Explorer 11, mogelijk uit gewoonte of wellicht om een andere (technische) reden. Voor organisaties en gebruikers die nog met Internet Explorer 11 werken is het belangrijk om tijdig te starten met het overstappen op een andere browser.

Internet Explorer 11 en veiligheid

Het inmiddels gedateerde Internet Explorer 11, gelanceerd in 2013, de meest recente versie dateert van januari 2016, kost VerzuimSignaal veel extra werk, en gaat veelal ook ten koste van de gebruikerservaring die jij als gebruiker het eerst constateert. Andere browsers kunnen tegenwoordig meer dan wat Internet Explorer 11 heeft gekund, denk hierbij aan het ondersteunen van volledige webapplicaties, in tegenstelling tot ‘paginatoners’ die het vroeger waren.

Naast de gebruikerservaring die minder is door gebruik van Internet Explorer 11 zorgt het werken met deze browser ook voor een veiligheidsrisico. Zo werkt Internet Explorer 11 niet met de inmiddels gevestigde ‘webstandaarden’ en krijgt de browser al meerdere jaren géén feature en bugfix updates meer. Daarbij komt dat Microsoft zelf Internet Explorer 11 in januari 2016 een zogeheten ‘legacy status’ heeft gegeven. Een legacy status houdt in dat de  versie van software is gebaseerd op inmiddels achterhaalde technologie, maar die voor de gebruiker nog minimaal voldoet en daarom minimaal wordt onderhouden met kleine updates, waaronder kritieke beveiligingsupdates. Onderhoudsversies ontvangen geen nieuwe functies. In deze blog wordt door Microsoft zelf uitgelegd wat de mogelijke gevaren zijn van het blijven werken met Internet Explorer 11 als browser.

Hoe verder?

Vanaf juli 2020 attenderen we de applicatiebeheerders van onze klanten periodiek op de aanstaande uitfasering per 1 januari 2021. Vanaf week 40 krijgen gebruikers die nog inloggen via een uit te faseren browser een melding bij het inloggen in VerzuimSignaal dat de browser waarmee ze inloggen vanaf 1 januari niet meer ondersteund wordt. Deze melding kan door de gebruiker op dat moment nog weggeklikt worden, maar zal wel bij elke keer inloggen zichtbaar worden. Vanaf 1 december 2020 blijft de melding voor de gebruiker zichtbaar, totdat de gebruiker de browser heeft geüpgraded of is overgestapt op een andere browser. Vanaf 1 januari 2021 is inloggen via een niet compatibele browser niet meer mogelijk.

Uit te faseren browsers

  • Internet Explorer 11
  • Firefox (versie 59.0 of ouder)
  • Chrome (versie 65.0 of ouder)
  • Safari (versie 11.1 of ouder)
  • Opera (versie 52.0 of ouder)
  • Edge (versie 42.0 of ouder)
 

Alternatieve browsers

Onderstaand vind je een lijst met alternatieve browsers die je kunt gebruiken en waarmee VerzuimSignaal 100% compatibel is en blijft in 2021 als de betreffende versie minder dan twee jaar oud is:

78 personen vinden dit handig. - Ik ook!