incident 2016-09-01 13:30

Vertraging Verzuimsignaal

Begindatum: 01-09-2016
Begintijd: 13:30
(Verwachte) Eindtijd: 19:00

Beschrijving

Door een nog onbekende oorzaak kunt u tijdelijk vertraging ervaren in Verzuimsignaal

Tijdlijn

13:30 Probleem bij onze technici doorgegeven.
14:00 Onze ontwikkelaars zijn nog bezig met onderzoek.
14:30 De oorzaak van de problemen is achterhaald, maar doordat er nog veel informatie verwerkt moet worden kan er nog vertraging plaats vinden.
14:45 Verzuimsignaal is op het moment tijdelijk onbereikbaar.
15:00 De problemen met Verzuimsignaal zijn nog in onderzoek.
15:15 Wij hebben de oorzaak helaas nog niet kunnen vinden, er wordt met de hoogste prioriteit gewerkt aan een oplossing.
15:30 Op het moment worden er een aantal servers herstart om te zorgen dat Verzuimsignaal weer beschikbaar wordt.
15:45 Er is helaas nog geen verbetering geconstateerd.
16:00 Het probleem is nog niet opgelost.
16:15 Het herstarten van de servers heeft helaas niet geholpen. Wij werken nog aan een oplossing.
16:30 Er zijn nog geen nieuwe ontwikkelingen.
16:45 Status ongewijzigd.
17:00 Wij proberen nog steeds de oorzaak te achterhalen.
17:45 Oorzaak van het probleem is gevonden en wordt op dit moment verholpen.
19:00 De storing is volledig opgelost.

Bevindingen

Omschrijving
Op 1 september hebben gebruikers van VerzuimSignaal van 13:28 uur tot 14:45 uur zware vertraging ondervonden. Deze
vertragingen werden veroorzaakt door het vele dataverkeer dat op dat moment plaats vond op onze servers. Om 14:45 uur
was de limiet bereikt van de wachtrij voor alle data-aanvragen waardoor VerzuimSignaal niet meer bereikbaar was tot
19:00 uur. Daarnaast was ook de DNS-queue volgelopen waardoor de routering van aanvragen stagneerde.

Oplossing
Omdat de wachtrij was volgelopen en er geen aanvragen meer verwerkt werden, liep die wachtrij niet meer
automatisch terug. Door zowel de dataserver (deze werd om 15:30 uur herstart, maar had nog niet het gewenste effect) en
DNS-server te herstarten, werd de wachtrij geflushed en functioneerde VerzuimSignaal weer naar behoren.

Maatregelen ter voorkoming
VerzuimSignaal maakt gebruikt van monitoring op het datacenter om proactief te kunnen handelen. In de
monitoring zijn de sensoren uitgebreid, zodat we in de toekomst eerder kunnen signaleren wanneer de wachtrijen
oplopen. Zo kunnen er tijdig maatregelen getroffen worden om de wachtrij te verhelpen.

FAQ
- Vraag: Heeft deze storing invloed op de integriteit van de data?
Antwoord: Nee.
- Vraag: Wat is DNS?
Antwoord: De DNS zorgt ervoor dat alle servers een naam krijgen en dat ze ook bereikt kunnen worden op de
gegeven naam.

10 personen vinden dit handig. - Ik ook!